Zgodovina

Podjetje AvioFun d.o.o. sta leta 2005 ustanovila Tomaž Ročnik in Damijan Cehner z jasno začrtanim ciljem – na podlagi večletnih izkušenj, ki smo jih nabirali že pod okriljem AvioFun kluba Koroška, dokazati kvaliteto in resnost podjetja na področju izobraževanja pilotov, panoramskih letov, skokov s padalom in nenazadnje poslovnimi prevozi oseb na želene destinacije.

V tem času se je podjetje posvetilo predvsem razvoju letališke dejavnosti na letališču Slovenj Gradec, katerega je prevzelo v upravljanje 01.01.2009 in do danes tam že registriralo trošarinsko skladišče in del letališča ogradilo, s čimer se je povečala varnost obiskovalcev letališča.

S padalsko dejavnostjo se AvioFun aktivno ukvarja že peto leto, zato smo v letu 2009 sprejeli tudi odločitev, da se letališče Slovenj Gradec proglasi za enega od svetovnih DROP ZONE. Postali smo lastnik letala Pilatus PC-6, bolj znanega kot Bondovo letalo iz filma Golden Eye, s katerim omogočamo skoke z višine 4000 m in 6000 m. V Sloveniji smo trenutno največji in edini ponudnik višinskih padalskih skokov, vključno s tandemskimi padalskimi skoki in padalsko šolo v okviru sodelovanja s klubom Extreme iz Maribora, prav tako pa sodelujemo s padalci Hrvaške – Medulin ter Srbije – Zrenjanin. Letalo PC-6 je v času sezone za izvajanje skokov prisotno v Avstriji na letališču Celovec – Klagenfurt.

V podjetju imamo od leta 2007 registriran tudi FTO (Flight Training Organization), zato izvajamo teoretično in praktično usposabljanje kandidatov za poklicne pilote, v sodelovanju z AvioFun klubom Koroška pa omogočamo tudi šolanje interesentov za pilote UL letal, ki se odvija na matičnem vzletišču Libeliče. Na letališču Slovenj Gradec so dane vse možnosti za integriran način šolanja, saj je letališče opremljeno z nastanitvenimi kapacitetami in odlično prehrano. Tu je močno razvita tudi ponudba letenja z jadralnimi letali, za vleko pa poskrbimo mi.

Poslovno letenje je AvioFun uvedel v svojo dejavnost leta 2007 z nabavo PIPER PA-34 SENECA, ki pa sta ga zamenjali popolnoma novo turbopropelersko letalo PA-46 MALIBU MERIDIAN in CESSNA CITATION MUSTANG C510, s katerima prevažamo poslovne partnerje in čarterske potnike na želene destinacije po Evropi. Zaradi ekonomičnosti letal so tudi cene poletov sprejemljive za širšo populacijo.

Smo tudi ekskluzivni uvoznik ter zastopnik proizvajalca letala TECNAM, ki je v lanskem letu certificiral prvi lahki dvomotorni avion, opremljen z dvema motorjema ROTAX in se je že izkazalo za prodajni hit. Na samem letališču je možnost preizkusa večine letal proizvajalca TECNAM.

V sodelovanju s podjetjem GEOIN d.o.o. iz Maribora smo v letu 2006 pričeli z dejavnostjo aerofoto snemanja z dvomotornim turbopropelerskim letalom SF600 CANGURO, s katerim je bilo opravljenih nekaj sto ur letenja za potrebe snemanja z najmodernejšim sistemom LIDAR kamer po vsej Evropi.

Na letališču smo organiziranih veliko letalskih prireditev, med katerimi je bil najbolj znan AERO EXPO, kjer je nastopala tudi znana akrobatska skupina FRECCE TRI COLORI Italijanske vojnega letalstva.
Leta 2011 smo organizirali prireditev ob 20. obletnici Avifoun (več).

Podjetje AvioFun s tem še zdaleč ni izčrpalo svojih idej in zamisli, kar dokazujemo in želimo dokazovati še naprej v kratkoročnih in dolgoročnih načrtih in vizijah.